Sulfater & Silikoner

Varför du inte bör använda sulfater & silikoner

Hårprodukter smyckas av långa ingredienslistor som gör det nästan omöjligt att lära känna varje liten tillsats i produkten. Sulfater och silikoner är två vanliga ingredienser som tyvärr finns i de flesta hårvårdsprodukter idag. Fortsätt läs om du vill veta varför sulfater och silikoner är så dåligt för dig med krulligt, vågigt eller lockigt hår.

Sulfater; lockiga hårets största fiende

Sulfater är kemikalier som används som konserveringsmedel i shampoo, balsam, inpackningar och annan kosmetika. Konserveringsmedel gör att våra produkter håller mycket längre. Så, varför är sulfater dåligt?

Sulfater städar argt

Sulfater skapar friss och torkar ut håret

Sulfater används i rengöringsmedel och tvättmedel. Det är på grund av denna anledning sulfater kan rengöra på djupet; de är starka. Och det är just det som är problemet med produkter som innehåller sulfater.

Lockigt, krulligt och vågigt hår är oftast torrt och behöver vårdas med omsorg. Kroppens naturliga talg från skalpen har det redan svårt som det är att hitta ner till hårtopparna med tanke på det lockiga hårets struktur och behöver inte ännu en faktor som torkar ut det. Vanligen rekommenderas inte produkter med sulfat för dig med eksem eller känslig hud. Har du torr hårbotten bör du därför byta ut ditt shampoo mot ett sulfatfritt shampoo.

Med tanke på att sulfater är så starka kan de även påverka din hårfärg genom att färgen mer eller mindre “tvättas” bort om du har färgat håret.

Sulfater skapar även friss. Detta på grund av att det torkar ut håret men även då kemikalien tar kontakt med håret skapas en negativ elektrisk laddning vid shamponering.

Kolla i ingredienserna på dina produkter för att se om produkten innehåller sulfater eller inte. Några vanliga sulfater är Sodium Laureth Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) och Ammonium Lauryl Sulfate (ALS).

Silikoner; förfalskad glans

Vi har nog alla sett reklam efter reklam där kvinnor flänger runt med sitt vackra glansiga hå och ett stort bekymmersfritt leende, allt tack vare en produktserrie som innehåller silikoner. Silikoner presenteras som miraklet som ska göra håret glansigt och silkeslent, bara sådär. Men sanningen är att silikon är en syntetisk ingrediens som görs i fabrik genom att bland annat kombinera syre, väte och kol med kisel – ett ämne som finns i sand.

Säljare som säljer silikon till håret

Silikoner sitter på stråna och tynger ner håret

Det finns olika typer av silikoner där dimethicones är den “tjocka” typen av silikon som lägger sig om en hinna över hårstråt och förhindrar vatten och luft från att ta sig in och ut.

Då silikoner sätter sig på stråna tynger det ner håret efter ett tag. Till slut torkar det även ut håret då produkter såsom balsam, inpackning, leave-in och vatten inte kan ta sig in i stråt.

För att bli av med silikoner behövs ett djuprengörande shampoo med sulfater då silikoner inte löses upp av vatten. Vilket lämnar oss på ruta ett igen. Detta är de så kallade “olösliga” silikonerna. Det finns även vattenlösliga silikoner. Namnet säger kanske sig självt men vattenlösliga silikoner kan tvättas bort utan sulfater. De är med andra ord mycket skonsammare.

Kolla i ingredienserna på dina produkter för att se om produkten innehåller silikoner eller inte. Det kan vara svårt att hitta silikoner men slutar ordet med “-cone” eller “-oxane” är det troligtvis en silikon.

De flesta silikoner är olösliga, däremot är dessa vattenlösliga: dimethicone copolyol, stearoxy dimethicone, och behenoxy dimethicone.

CG-friendly

Produkter som är CG-friendly innehåller inte sulfater, parabener eller silikoner. På hemsidan “is it CG?” kan du enkelt se om dina produkter är “CG (curly girl) friendly”. Produkter som rekommenderas på Lockigt.nu är oftast CG-friendly, om de inte är det skriver jag det. Under “Produkter & Styling” kan du läsa mer om vilka märken som är CG-friendly. 

Allt detta kan låta väldigt dåligt, men faktumet är att vissa inte alls får problem när de använder silikoner eller sulfater. Utgå därför alltid efter dig själv. Mår ditt hår bra av produkter som innehåller silikoner och/eller sulfater är det inget fel i att fortsätta använd det!