Att använda sulfater & silikoner eller inte?
Hårprodukter smyckas av långa ingredienslistor som gör det nästan omöjligt att lära känna varje liten tillsats i produkten. Sulfater och silikoner är två vanliga ingredienser som fått ett dåligt rykte i hårvärlden. Är detta befogat? Både ja och nej.
Sulfater; lockiga hårets största fiende
Sulfater är kemikalier som används som konserveringsmedel i shampoo, balsam, inpackningar och annan kosmetika. Konserveringsmedel gör att våra produkter håller mycket längre. Så, varför är sulfater dåligt?
Sulfater kan torka ut håret och skapa (mer) friss
Sulfater används i rengöringsmedel och tvättmedel. Det är på grund av denna anledning sulfater kan rengöra på djupet; de är starka. Och det är just det som kan vara problemet med produkter som innehåller sulfater.
Lockigt, krulligt och vågigt hår är oftast torrt och behöver vårdas med omsorg. Kroppens naturliga talg från skalpen har det redan svårt som det är att hitta ner till hårtopparna med tanke på det lockiga hårets struktur och behöver inte ännu en faktor som torkar ut det. Vanligen rekommenderas inte produkter med sulfat för dig med eksem eller känslig hud. Har du torr hårbotten bör du därför byta ut ditt shampoo mot ett sulfatfritt shampoo.
Med tanke på att sulfater är så starka kan de även påverka din hårfärg genom att färgen mer eller mindre “tvättas” bort om du har färgat håret.
Sulfater kan även skapa friss. Detta på grund av att det torkar ut håret men även då kemikalien tar kontakt med håret skapas en negativ elektrisk laddning vid shamponering.
Kolla i ingredienserna på dina produkter för att se om produkten innehåller sulfater eller inte. Några vanliga sulfater är Sodium Laureth Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) och Ammonium Lauryl Sulfate (ALS).
Silikoner; förfalskad glans
Vi har nog alla sett reklam efter reklam där kvinnor flänger runt med sitt vackra glansiga hå och ett stort bekymmersfritt leende, allt tack vare en produktserrie som innehåller silikoner. Silikoner presenteras som miraklet som ska göra håret glansigt och silkeslent, bara sådär. Men sanningen är att silikon är en syntetisk ingrediens som görs i fabrik genom att bland annat kombinera syre, väte och kol med kisel – ett ämne som finns i sand.
Silikoner sitter på stråna och tynger ner håret
Det finns olika typer av silikoner där dimethicones är den “tjocka” typen av silikon som lägger sig om en hinna över hårstråt och förhindrar vatten och luft från att ta sig in och ut.
Då silikoner sätter sig på stråna tynger det ner håret efter ett tag. Till slut torkar det även ut håret då produkter såsom balsam, inpackning, leave-in och vatten inte kan ta sig in i stråt.
För att bli av med silikoner behövs ett djuprengörande shampoo med sulfater då silikoner inte löses upp av vatten. Vilket lämnar oss på ruta ett igen. Detta är dem så kallade “olösliga” silikonerna. Det finns även vattenlösliga silikoner. Vattenlösliga silikoner kan tvättas bort utan sulfater. De är med andra ord mycket skonsammare.
Kolla i ingredienserna på dina produkter för att se om produkten innehåller silikoner eller inte. Det kan vara svårt att hitta silikoner men slutar ordet med “-cone” eller “-oxane” är det troligtvis en silikon.
De flesta silikoner är olösliga, däremot är dessa vattenlösliga: dimethicone copolyol, stearoxy dimethicone, och behenoxy dimethicone.
Finns det något bra med sulfater och silikoner?
Ja, det finns det faktiskt! Som alltid med ingredienser beror det på vilken typ av ingrediens samt hur mycket av en viss ingrediens produkten innehåller. Ett bra exempel på detta är sulfater och shampoo i shampot The Ordinary 4% Sulphate Cleanser for Body and Hair. Shampot innehåller en låg dos av ett milt sulfat vid namn SLES-2 som skonsamt rengör håret. Experter menar att shampoo med högre procenthalt än 10 är det som torkar ut håret och hårbotten samt orsakar färgblekning.
Samma sak gäller silikoner. Vattenlösliga silikoner är skonsamma och kan dessutom fungera som ett skydd för håret. Eftersom att silikoner lägger sig som en hinna på hårstråt är det perfekt att använda sig av silikoner de gånger du ska platta eller föna håret för att nyttja dess skyddande egenskaper.
CG-friendly
Produkter som är CG-friendly innehåller inte sulfater, parabener eller silikoner. På hemsidan “is it CG?” kan du enkelt se om dina produkter är “CG (curly girl) friendly”. Produkter som rekommenderas på Lockigt.nu är de flesta CG-friendly, om inte är det skrivs det. Under “Produkter & Styling” kan du läsa mer om vilka märken som är CG-friendly.
Glöm inte att alltid testa dig fram. Mår ditt hår bra av produkter som innehåller silikoner och/eller sulfater är det inget fel i att fortsätta använda det!