Fukt & Protein

Denna sida innehåller reklam genom annonslänkar på rekommenderade produkter för Lookfantastic

Balansen mellan fukt och protein

Den ständiga kampen mellan tillräckligt med fukt och tillräckligt med protein till håret är något som till en början kan vara väldigt svår att hitta, men är väldigt viktig för lockigt hår.

Varför är balansen mellan fukt och protein så viktig?

Vårt hår är huvudsakligen uppbyggt av ett protein, vilket ger håret dess struktur, form och styrka. Många med lockigt hår fokuserar på fukt (balsam, inpackning, leave-ins) i sin hårrutin då det är känt att lockigt/krulligt hår behöver mycket fukt. Och det gör det, absolut. Men för att håret ska vara hälsosamt är det viktigt med balansen mellan fukt och protein. 

För mycket fukt i håret

När håret har fått för mycket fukt kan det kännas livlöst och sakna definition. Ett annat tecken kan vara att håret är väldigt frissigt till och med när det är blött. Om håret fortsätter på detta sätt kan det till slut leda till “hygral fatigue”.

Hygral fatigue: ett resultat av för mycket fukt

Hygral fatigue innebär att ditt hår fått alldeles för mycket fukt (i form av vatten eller produkt med mycket fuktegenskaper, som en inpackning) och/eller varit blöt för mycket och i för långa perioder. När hårstråt är fuktigt expanderar det, och när det torkar drar det ihop sig. Stråna är inte vana vid att ständigt vara fuktiga vilket resulterar i att de förlorar sin elasticitet och blir svaga. Det är oftast hår med hög porositet som kan lida av hygral fatigue då fukt tar sig in och ut ur hårstråt enkelt. Hygral fatigue kan också vara ett resultat av att du blöter ner ditt hår alldeles för ofta. Du märker om du ha fått hygral fatigue om ditt hår känns svagt, om stråna lätts bryts av, om du har mer håravfall än vanligt, om stråna känns gummi-liknande eller om håret saknar elasticitet, det vill säga om du drar ner din lock med fingrarna så studsar den inte upp igen.

Proteinbehandling för att balansera ut för mycket fukt

När ditt hår har för mycket fukt, eller lider av hygral fatigue behöver du använda dig av en proteinbehandling för att återfå balansen mellan fukt och protein. Det finns massor av inpackningar med protein. En enkel proteinbehandling du kan göra hemma är den med risvatten.

För mycket protein i håret

Har du en hårvårdsrutin som innehåller mycket proteiner kan leda till att ditt hår får alldeles för mycket protein. Håret känns då skört, bräckligt och med bryts av lätt. Håret saknar även glans, känns torrt och är frissigt. Har du fått en protein-overload behöver du tillsätta fukt till håret.

“Fuktbehandlingar” för att balansera ut för mycket protein

Se först till att alla dina produkter inte innehåller protein. Skulle du ha alldeles för mycket protein i håret bör du avstå från protein helt ett tag. Regelbunden användning av (proteinfri) inpackning konditionering kommer att göra en stor skillnad för att balansera hårets protein och fukt igen. Kombinera gärna inpackningen det med värme.

Är du ute efter en fuktgivande inpackning rekommenderar jag Ida Warg Intense Moisture Hair Mask och för en inpackning med proteiner är Shea Moisture Jamaican Black Castor Oil Strengthen & Restore Treatment Masque och Shea Moisture Manuka Honey & Yogurt Hydrate & Repair Protein Power Treatment riktigt bra. Under “inpackningar” kan du läsa mer om olika typer av inpackningar och få fler tips och råd.

Balansen mellan fukt och protein