Olika hårtyper

Vilken hårtyp har du? 

Det kan vara viktigt att veta vilken hårtyp du har när du väljer produkter och stylear ditt hår. Något som också är viktigt att tänka på, förutom hårtyp, är om ditt hår har låg eller hög porositet. Fortsätt läsa om du vill veta mer om de olika hårtyperna som finns, vad som skiljer dem åt och lite stylingtips för dem olika typerna.

Hårtyp 1: Rakt

Den första hårtypen är hårtyp 1 vilket är naturligt rakt hår. Denna hårtyp tenderar att vara väldigt glansig och mjuk och blir lätt oljig. Hårtyp 1a är spikrak och finns främst hos asiater. Hårtyp 1b och 1c är vanligare hårtyper. De är inte spikraka som typ 1a, vilket gör att de enklare kan hålla värmestyling då lockar/vågor inte förfaller lika lätt som hårtyp 1a som är för mjuk för det. Hårtyp 1c blir lätt rufsigt och har något tjockare strån.

Hårtyp 2: Vågigt

Hårtyp 2 är naturligt vågig. Denna hårtyp är inte torr men inte heller lika oljig som hårtypen innan.

Hårtyp 2a är den typiska beach-looken med knappt något friss. Denna hårtyp tyngs lätt ner om för mycket produkter används under styling.

Hårtyp 2b har något tätare vågor samt är torrare och frissigare. Faller du under denna hårtyp är en lättare leave-in och gele att föredra för att få bort friss och tillföra lyster.

Hårtyp 2c är den hårtypen under typ 2 som har mest friss. Denna hårtyp är väldigt vågig, nästan på gränsen till att vara lockig. Denna hårtyp kan med fördel använda både leave-in balsam och gele.

Hårtyp 3: Lockigt

Hårtyp 3 varierar från “S”-formade lockar till korkskruvar. Kännetecken för hårtyp 3 är att den är väldigt torr och frissig. Detta är på grund av att oljorna från skalpen som kroppen naturligt producerar har svårt att hitta ner ända till hårtopparna. Hårtyp 3 kan se ut att vara rak när håret är blött, men blir lockigt så fort det torkar. Hårtyp 3 styleas bäst med leave in-balsam samt ett gele för ytterligare stadga.

Hårtyp 3a har “S”-formade vågor och kan vara något glansigt, men har fortfarande lite friss.

Hårtyp 3b har kombinerad textur med tätare lockar som börjar likna korkskruvar men även “S”-formade vågor. Denna hårtyp är frissig och torr och behöver hjälp med rätt produkter.

Hårtyp 3c är väldigt lockig med riktiga korkskruvar. Denna hårtyp är, trots att den är torr och frissig, lättare att stylea då lockarna inte behöver manipuleras lika mycket. 

Hårtyp 4: Krulligt

Hårtyp 4 är krullig och har inte alls samma typ av lockar som hårtyp 3. Här är lockarna så täta och kompakta att de får en helt annan textur. Distinkt för krulligt hår är att det inte blir rakt när det blötts ner, till skillnad från hårtyp 3. Här har skalpens naturliga talg ännu svårare att hitta ner till hårtopparna vilket gör håret väldigt torrt. 

Hårtyp 4a är mjuk med väldefinierade krullar. Denna hårtyp faller ned och har tydligt formade lockar. 

Hårtyp 4b är mer kompakt och har väldefinierad krullar, så kallade cylinder lockar. Krullarna är däremot mindre definierade än hårtyp 4b. 

Hårtp 4c har så pass kompakta krullar att det ibland inte ser lockigt ut alls. Ett stort kännetecken för hårtyp 4c är att längden krymper ihop mer än halva sin längd när det är torrt.

Det beror självklart på vad du vill ha för slutresultat av din styling; föredrar du definition, framför volym? Oavsett bör leave-in alltid användas. Hårtyp 4 klarar oftast av väldigt feta leave-ins då det inte tynger ner håret så som det gör på de andra hårtyperna. Vill du ha extra definition kan du använda dig av en kräm eller ett gele. Om du inte är rädd för friss och vill ha mer volym kan du använda dig av leave-in och skippar gele/kräm eller använda väldigt lite av det.

Olika hårtyper

Bild ritad av @eafrns (Twitter, Instagram & Tumblr)

Bilden representerar de olika hårtyperna; rakt, vågigt, lockigt och krulligt. Känner du igen dig i någon av bilderna?