Hårporositet

Porositet: låg eller hög?

Porositet har att göra med hur bra ditt hår kan absorbera vatten och bevara fukt. Hårporositet är genetiskt men yttre faktorer såsom värmestyling och blekning kan förändra hårets porositet. Nedan beskrivs hög och låg porositet, även fast det finns en medium porositet. Medium porositeten är enklast att ta hand om. Rätt mängd fukt kan ta sig in och ut. Få problem helt enkelt.

Låg porositet

Hår med låg porositet anses vara hälsosamt då stråna är glansiga. Låg porositet är svårare att färga och tar inte till sig fukt så enkelt, då hårstråts yttre är mer eller mindre “stängt” vilket gör att färgpigment och fukt har svårt att tränga sig igenom stråt. Hår med låg porositet kan lätt få en överdos av protein och kan då få det som kallas för “product build-up” av stylingsprodukter. Därför kan det behövas ett djuprengörande shampoo med sulfater 1-2 gånger i månaden.

Har du hår med låg porositet bör du generellt sätt inte använda dig av för mycket protein i dina produkter, annars riskerar du att ditt hår blir stelt och bräckligt. Använd lätta och flytande leave-in’s då produkter som används på hår med låg porositet oftast ligger “på” stråt istället för att penetrera stråt. Många med låg porositet föredrar att använda leave-in när håret är fuktigt, snarare än dyngsurt. När du använder dig av inpackning rekommenderas det att du tillsätter värme för att inpackningen ska kunna penetrera hårståna.

Hög porositet

Hög porositet är antingen genetiskt eller ett resultat av slitet hår. Hårstråna är mer eller mindre “öppna” vilket gör att håret tar till sig allt som läggs på det. Hög porositet är lätt att färga och tar till sig inpackning enkelt. Men eftersom att hårstråna är “öppna” så försvinner även den fukt som tillsatts väldigt lätt. Därför bör du generellt sätt använda dig av en fet leave-in, till följd av en gele eller olja, för att stänga inne fukten från leave-in balsamet. Ett bra tips är att avsluta duschen med kallt vatten för att försluta hårstråna vilket hjälper mot friss.

Illustration på låg porositet och hög porositet

Hur vet jag vad mitt hår har för porositet?

Det finns ett omtalat flyt-test för att ta reda på vad håret har för porositet där man tar några hårstrån och lägger dem i en skål med vatten. Flyter hårstråna har håret låg porositet, sjunker de har håret hög porositet, påstås det. Diskussioner kring detta test har förts, där många anser testet att vara en bluff då det finns många andra faktorer som påverkar om håret flyter eller inte. Detta gör frågan om porositet allt svårare…

Den bästa metoden är sunt förnuft. Vid ny information vill vi gärna ha saker svart på vitt då osäkerheten är stor. Nedan hittar du tre generella kännetecken för låg porositet och för hög porositet. Tycker du att ditt hår stämmer in mer på det ena eller andra så stämmer det förmodligen. Du känner ditt hår bäst!

Kännetecken för låg porositet

  • Tar lång tid att torka
  • Blir lätt oljig/fet
  • Har svårt att absorbera vatten och produkter

Kännetecken för hög porositet

  • Torkar snabbt
  • Är torrt och frissigt
  • Absorberar vatten och produkter väldigt lätt

Stämmer ingen av dessa kan det vara så att du har medium porositet! Jag vet, livet är inte lätt.