Sova med lockigt hår

Läggdags

Denna sida innehåller reklam genom annonslänkar på rekommenderade produkter för Lyko.se, Åhléns, Curlz och Lookfantastic

Vad gör jag med mitt lockiga hår när jag ska sova?

Många undrar vad man gör med lockigt hår under natten. Ingenting, om du inte vill. Men upplever du, som många andra, att det är ett problem att sova med håret utsläppt då det hamnar överallt, men även i en toffs då man vaknar med en förskräcklig frisyr? Då kan dessa tips vara användbara! Glöm inte att en bra nattrutin är lika viktig som en bra morgonrutin.

Ananas-frisyren

Har du lockigt hår har du troligtvis hört talas om “ananas frisyren”. Det kallas ananas frisyren då man gör en lös toffs eller bulle så högt upp på huvudet som möjligt så att huvudet ser mer eller mindre ut som en… ja, du gissa rätt; ananas 🙂 Att sova med håret uppsatt likt en ananas hjälper til att bevara definitionen på lockarna. Använd dig helst av en “Invisi Bobble” som ser ut som en gammeldags telefonsladd då dessa inte skapar några “toffsmärken” på ditt hår. Du hittar invisi bobbles-toffsar här! Sätt upp håret i en lös hästsvans eller bulle högt upp på skallen, så att du inte ligger på det när du sover. Helst ska du endast vira toffsen runt håret en gång för att slippa märken när du tar ner håret.

Toffs för lockigt hår

Psst… visste du att du ska lägga din invisi bobble-toffs i en kopp med varmt vatten då och då (när du känner att toffsen blivit alldeles för slapp) så drar den ihop sig och blir lika tight som när du först köpte den!

Örngott & nattmössa i satin eller silke

Förutom att man känner sig som en kunglighet i sängkläder av satin och silke är det även bra för håret. Håret ligger och gnider mot kudden under natten vilket skapar friktion, speciellt om du har sängkläder av bomull. Friktionen skapar till slut friss och kan skada håret. Genom att byta sängkläder, eller bara örngott i silke (beroende på hur galet du sover) kan du minska friktionen som påfrestar håret. Ett annat bra alternativ är att sova med en silkesmössa eller satinmössa som skyddar håret under natten.

Det kan finnas bra örngott i satin med. Satin är en benämning på hur tyget är vävt, och kan därför vara gjort av allt från polyester och bomull till silke. Vill du ha ett bra örngott med alla fördelarna ovan är det bättre att du väljer ett som har materialet silke, trots att den är satinvävd.

Fräscha upp håret på morgonen

Tiden är oftast knapp på morgonen, men att fixa till håret behöver inte ta mer än fem minuter om du har följt några av sov-tipsen. Genom att sova med “ananas frisyren” eller med rätt örngott eller nattmössa bevaras formen på dina lockar mycket bättre än om du bara hade lagt dig med utsläppt eller en hårt-knuten hästsvans på ett örngott av bomull. Har du vaknat upp med frissigt och kaotiskt hår? Såhär gör du:

Morgonrutin för lockigt hår i fem steg

  1. Släpp ut håret och skaka det lätt. Ge det några minuter att falla ner och lägga sig rätt.
  2. Blöt ner håret litegrann med en sprayflaska (rabattkod: lockigt.nu ger 10%) eller med händerna. 
  3. Om håret känns jättetorrt, lägg först lite leave-in balsam i håret.
  4. Ta lite gele och nästan stryk på det på håret för att ta bort oönskat friss. 
  5. Erövra dagen!